Gesztenyével töltött körte recept
Különlegesen egyszerű, vagy egyszerűen különleges - igazából bármelyik megállja a helyét a gesztenyével töltött körte esetében.
Mikor még ifjonc leányzó voltam, a családunknak volt egy kedvenc étterme, ahol szinte minden alkalommal a gesztenyés körtéjüket kértem desszertnek. Ám mire felnőttem, rájöttem, hogy egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Ellenben lehet vele villantani!
Szóval, ha idén karácsonykor - vagy amikor csak szükséged van rá - lenyűgöző desszertet szeretnél rittyenteni, ráadásul úgy, hogy a tíz ujj tételes tisztogatása után soha, senkinek eszébe se jusson, hogy ez egyébként mennyire egyszerű recept, akkor mindenképpen olvass tovább!
Ami miatt igazán szuper, az az, hogy az alapot nagyon könnyen el lehet készíteni, de az ördög ezúttal is a részletekben rejlik, ugyanis a tálalással lehet sokat dobni rajta.
Persze, én ezúttal is elbénáztam ezt a részt, de nálam kevés ügyetlenebb ember él széles e vidéken, ezért nektek tuti jobban fog menni. :D És ahogy, az már lenni szokott, a dekor-résznél határt csak a kreativitásunk szabhat! ;)
Hozzávalók:
- Körte (egy adaghoz egy körte szükséges, szóval ahány éhes száj, annyi körte)
- Gesztenyemassza
Opcionális kiegészítő elemek (de kreatívan variálható a kedved szerint)
- Vanília fagyi (Hát persze, hogy hiába írtam fel, elfelejtettem venni a boltban...)
- Öntet, ami lehet csoki, vagy valamilyen piros bogyós gyümölcsből is
- Opcionálisan jöhet hozzá tökmag, vagy piskóta is, illetve gyümölcs a díszítéshez (ezúttal gránátalmát használtam)
Töltsük meg a körtét gesztenyével, avagy elkészítési útmutató:
- Az elején szeretném megjegyezni, ha fagyasztott gesztenyemasszát használtok, mindenképpen olvasszátok ki időben.
- Alaposan megmossuk a körtéket.
- A megmosott körtéknek levágjuk az alját, majd egy kanállal alulról üreget kaparunk bele.
- Nem, a körtéket tényleg nem kell megfőzni, nyersen esszük! Mondtam, hogy pofon egyszerű a recept. ;)
- És megpucolni sem feltétlenül szükséges, de a külső részét is ízlés szerint alakíthatod, dekorálhatod.
- Az így keletkezett üreget megtöltjük gesztenyemasszával, érdemes jól belenyomkodni, hogy jól meg legyen töltve. És már kész is az alap, már csak némi díszítés szükséges a tálra! ;)
- A körtéket ugyan nem szükséges megpucolni, de akinek nem fűlik a foga a héjához, az megteheti, bár szerintem úgy nem néz ki olyan esztétikusan. Ellenben lehet valami kreatív mintát faragni rá, ha valakinek van hozzá kézügyessége. (Én nem szoktam, mert úgyis csak elrontanám az ügyetlenségemmel, meg amúgy önmagában is pofás a tányér közepén álldogáló körte, ami fincsi ízeket rejt magában.)
Tippek tálaláshoz:
- Az alap nálam a következő: egy körtét a tányérra állítok, mellé egy gombóc vanília fagyit porciózok, majd jöhet köréje az öntet.
- Szerintem a piros bogyós gyümölcsökből készült öntetek passzolnak hozzá leginkább ízben, de csokival sem lövünk mellé. Csokinál egyszerűen a gőz fölé helyezett edényben megolvasztott csokoládé is jó.
- Ha valaki nem olyan ügyes - én nem vagyok :P - akkor sincs semmi baj. Tudjátok, a csoki nem szól be, a csoki megért, akkor is, ha csúnya!
- A tökmag is remekül illik hozzá ízben, de dekorációnak sem utolsó.
- Meg lehet még spékelni az egészet, ha egy kis kockányi piskótát is társítunk a körte és a fagyi mellé. Ehhez inkább barna piskótát ajánlok. (A kedvenc és szintén nagyon egyszerű piskóta receptemet, ebben a posztban megtaláljátok: egyszerű piskóta
Illusztráció céljából én is készítettem egy-két adagot. De természetesen jó bénára sikerült. Hát az már egyszer biztos, hogy engem nem a konyhaművészetemért szeretnek! :D Mivel még listával vásárolva is elfelejtettem a fagyit, ezért az lemaradt, helyette gesztenyemasszából szívecskét formáztam, ami végül is nem rossz, mert ugye a körtének csak a "pocakjában" van gesztenye, így a tetejéhez is biztosan jut. A tányért pedig némi furán csöpögött csokival és gránátalma-magocskákkal szórtam be. (Hát a koncepció a fejemben jobban nézett ki... :D)
Viszont elég biztos vagyok benne, hogy nektek szebben fog sikerülni, szóval próbáljátok ki bátran! ;)
***
Tetszett? Nézz szét a lenti ajánló sávban, hátha találsz olyat, ami még érdekel!
Kövess Facebookon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!