Idénynövényeket az asztalra Márciusban is!
Ha idénynövényekre vágyunk, nem is a téli hónapok, hanem a március a legsilányabb hónap. Eddigre már szűkösre fogynak a lehetőségek, a tárolt zöldségek és gyümölcsök pedig unalmassá válnak, de még mindig van egy-két kósza hét a tavaszi robbanás és az első, friss termésekig. Mit tehetünk és ehetünk ilyenkor?
Egy-két zöldségnek és gyümölcsnek januárban és februárban van betakarítási ideje, amik színesítik a kamránkban elraktározott kínálatot, de március az egyetlen hónap, amikor tényleg híján vagyunk az efféle lehetőségeknek.
Mihez nyúlhatunk márciusban?
Ilyenkor van betakarítási szezonja:
- A medvehagyma az első (és márciusban az egyetlen) friss, zöld tavaszi csemege, amit márciusban és áprilisban szedhetünk (vagy szerezhetünk be).
- Azért érdemes a piacon nézelődni (inkább a hónap második felétől), hátha ráakadunk egy kis korán érő újhagymára vagy retekre. (Tudjátok, hogy van ez a reménnyel... :D)
- Ebben az "ínséges" hónapban ne feledkezzünk meg a konyhaablak nyújtotta lehetőségekről, legyen szó fűszernövényekről, "cserepes zöldségekről" vagy akár csíráztatásról.
(A csíráztatásról egy korábbi bejegyzésben már írtam, ezt itt olvashatod el: Minek nyammogjunk csírákon?)
Tárolható, ezért még márciusban is fogyasztható:
- Alma
- Burgonya
- Cékla
- Dió
- Édes káposzta
- Fekete retek
- Fokhagyma
- Petrezselyem
- Sárgarépa
- Vöröshagyma
- Zeller
Tetszett? Nézz szét a lenti ajánló sávban, hátha találsz olyat, ami még érdekel!
Kövess Facebookon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!