Zabturmix nyári-őszi kiadásban
Imádom a zabot és a zabkását, ám a nyári melegben mégsem a legoptimálisabb, ezért alternatív formára váltva, nyári-őszi finomságot alkottam belőle.
A Zabkása, a kreatív aduász című bejegyzésben kifejtettem, hogy miért imádom ezt az ételt, de a nyári melegben mégsem a legoptimálisabb megoldás, mert bármennyire is finom, a zabkása frissen és melegen jó, ilyenkor a meleg étel mellőzve van nálam. Ám a zabot könnyedebb, akár még frissítő verzióban is el lehet készíteni, szóval ismét elővettem a fantáziámat és hoztam egy nyári-őszi zabos finomságot.
A zabnak egyáltalán nem intenzív az íze, ezért nagyon jól kombinálható, és főleg gyümölcsökkel nagyon finom, ezért ez a recept is egy olyan ötletmorzsa, amit számtalan hasonló verzióban lehet kivitelezni, szóval tényleg csak egy kis kedv- és ötletcsinálónak szánom ezt a bejegyzést. De lássuk is azt a csodás zabot, egy új oldaláról!
Tápláló zabos gyümölcsturmix
- Végy némi zabpelyhet
- Kétszer annyi tejet (tej helyettesítőt is lehet használni)
- Ízlés szerint gyümölcsöt (Nagymamámnál most ért be a körte,ezért én azzal készítettem.)
- Néhány csonthéjas csemegével, magokkal lehet pikánsabbá tenni
- Ha ragaszkodsz az édesítéshez egy kis méz is szükséges
- Egy kevés búza-, zab- vagy tönkölykorpa (ízlés és szükség szerint a végén a sűrítéshez)
- Készítsd elő a turmixgépet
- A frissítő nyári verzióhoz használj fagyasztott gyümölcsöt, vagy jégkockát is társíthatsz.
- Elkészítési idő: kb. 10 perc
A mennyiségek igazából tényleg ízlés szerint értendők, arra érdemes figyelni, hogy a zab sok nedvességet magába szív, ezért még ha elsőre hígnak is tűnik legalább másfélszer vagy kétszer annyi folyadékot adj hozzá, mint amennyi zabot felhasználsz, de egyébként utólag is finomítható az állaga. Valamint érdemes fogyasztás előtt pár percre állni hagyni, hogy megszívja magát a zab, és utána lehet ízlés szerint hígítani, vagy sűríteni.
Az elkészítés nagyon egyszerű: pakold a gyümölcsöt a turmixgépbe, szórd rá a zabot, a magokat és öntsd rá a tejet. A hozzávalók összedolgozása után kis tálkába vagy pohárba lehet adagolni a turmixot, ilyenkor még pár percet állni kell hagyni, hogy a zab meg tudja szívni magát, ettől picit besűrűsödik. Ez után ízlés szerint még lehet sűríteni, zab- vagy búzakorpával (egyébként zabpehellyel is, csak az értelem szerűen nagyobb darabos lesz). Illetve, ha túl sűrűnek találod egy kis tej hozzáadásával lehet hígítani.
Őszi és nyári változat
Az évszaknak, vagy a kedvednek megfelelően lehet játszani a hőmérsékletével. Ha hűvösebb az idő meleg tejjel teheted kívánatosabbá. Ha kedveled a hűs verziót és a turmixgéped is bírja, jégkockát is tehetsz hozzá, de még jobb, ha fagyasztott vagy lehűtött gyümölcsöt használsz. Jégkockával lehet, hogy picit vizesebb ízű lesz az végeredmény, de ez ellensúlyozható egy kevés szörppel, ami édesítőként is kiváló.
Saját verzióm: almás-körtés-diós zabturmix
- 1 alma
- 1 körte
- Egy marék dió
- Fél bögre zab
- 2 bögre tej
- 2 teáskanál búzakorpa
Nagymamámnál most ért be a körte, és az egyik almafán is érettek már a gyümölcsök, ezért én ezeket használtam fel a turmixhoz. Mivel ez egy elég meleg hétvége én hűsítő verzióban készítettem: előzőleg lereszeltem az almát, amit éppen csak annyi időre tettem a mélyhűtőbe, hogy egy egészen picit fagyos legyen, és ezt használtam fel. A gyümölcsök, a dió, a zab és a tej összedolgozása után még két teáskanál búzakorpával sűrítettem (most a kiskanállal majszolós sűrűséghez volt kedvem). Végül pedig egy kevés zabpelyhet szórtam a tetejére és dióval díszítettem.
Remélem sikerült kedvet csinálnom egy ilyen egészséges finomsághoz!
Tetszett? Nézz szét blogunkon vagy shopunkban, hátha találsz olyat, ami még érdekel!
Kövess Facebookon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!