Zabkása: a kreatív aduász
Sokáig az egyetlen (főtt) étel, amit el tudtam készíteni az a tejbegríz volt. Titokban bármennyire is szeretjük gyermekkorunk kedvenc retro ebédjét, azért ezzel nem nagyon lehet lenyűgözni a nagyérdeműt (kivéve, ha a célközönség még nem töltötte be a 10. életévét).
Ám belépett az életembe a zab, mint nagyon-nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag élelem, amit nem csak könnyű elkészíteni, de nagyon frankó dolgokat lehet kihozni belőle – na ezzel már kivívhatunk elismerő pillantásokat, és persze elégedett bendőket.
A legegyszerűbb kását főzni belőle - a tejbegríz után szabadon – és annak ellenére, hogy oda kell figyelni, hogy ne kapjon le az alja, még soha nem tudtam elrontani, szóval ez tuti recept!
Tudom, az, hogy zabkása elsőre nem hangzik túl megnyerően, na de kreatívan elkészítve tényleg nagyon finom tud lenni, ráadásul pici díszítéssel látványos is. Én úgy vettem észre, annyira nem ismerik, vagy csak nem tudják mire számítsanak, esetleg valami ízetlen proli kajára asszociálnak. Ezért csak annyit szoktam mondani, hogy “csinálok valami finom reggelit, kedvesem”. Mint mondtam, ráadásul nagyon klasszul lehet díszíteni, tehát a tálalással bőven ellensúlyozható, hogy egyébként nem kíván nagy főzőtudományt.
Szóval a zab…
Rostokban és tápanyagokban gazdag (hántolják ugyan, de a csírát és a korpát is tartalmazza). Magas az antioxidáns tartalma, van benne B- és E-vitamin, vas, kálium, magnézium, mangán, kalcium. Ráadásul magas a fehérje tartalma, és hosszú időre teltségérzetet biztosít. (Sokáig lehet egyébként ragozni, hogy a zab mennyire menő kaja, ám én most rövidre fogom, ha többre vagy kíváncsi, hát keress rá. :P)
Nagyobb üzletekben lehet beszerezni, de ne dőlj be a sok száz (vagy akár ezer fölötti) árajánlatoknak, én a Sparban vagy Aldiban szoktam venni és ott csak 200 Ft körül van a fél kiló.*
*2016-ban íródott a bejegyzés, az információ is ezt tükrözi.
A titok
A lenyűgöző zabkása titka, hogy ne önnönmaga egyszerűségében tálald – bár úgy is jó – hanem dobd fel valamivel. Ezen a ponton nyugodtan engedd el a fantáziádat, ugyanis eszméletlen finom eredmények alakulnak! Na de előbb jöjjön az alaprecept, aztán elkezdhetjük cifrázni.
Zabkása recept
Nagyon egyszerű: végy némi közönséges zabpelyhet és nagyjából másfélszer (vagy ízlés szerint kétszer) annyi tejet (vagy vizet). Öntsd egy lábasba, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon főzd forrásig. Látjátok, bárki (még én is) sikeresen kivitelezheti, nem nehéz. Ha nem bírod ki édesítés nélkül tehetsz bele édesítőszert, vagy a végén keverj bele egy kanál mézet. (A cukrot nem javaslom, akkor már jobb édesítés nélkül.) Van, aki főzés után még lefedve állni hagyja pár percet, de én nem tudok ennyire türelmes lenni. Akarom, azonnal!!!
Recept – Expressz változat
Ha nincs kedved főzőcskézni, esetleg időszűkében vagy, akkor egy tálkába szedj néhány kanál zabpelyhet, öntsd fel tejjel, úgy, hogy teljesen elfedje (kicsivel több is lehet), majd tedd be kb. 3 percre a mikróba. Ha nagyon megszívta magát a zab, akkor tetszés szerint öntsd fel még egy kis tejjel. Megjegyzés: Szerintem rendesen megfőzve finomabb, de ha ahhoz nincs türelmed, így is jó.
A zabkásának csak a fantázia szab határt
A felturbózás nemes egyszerűséggel annyit jelent, hogy hozzákeversz valami finomat. Például gyümölcsöt, túrót, mogyorót, mandulát, pisztáciát, fahéjat, kókuszreszeléket, mazsolát vagy más aszalt gyümit, de akár még odáig is vetemedhetsz, hogy csoki darabokkal bolondítod meg (mondjuk, így már nem fér bele a diétába, de attól még finom). Vagy, ha nem tudod eldönteni, hogy mit válassz a felsoroltak közül, hát ne válassz, mindet beleteheted, jó eséllyel úgy is finom lesz. Kevés kakaóporral, vagy fahéjjal (esetleg csoki reszelékkel) szoktam megszórni, hogy mutatósabb legyen, de gyümölcsöt is használhatsz díszítéshez és természetesen itt is jöhet minden jó.
A kedvenc verzióim:
- Az első számú kedvencem a túrós változat, ehhez általában tényleg jól jön egy pici édesítés (legalábbis nekem). Szerintem málnával vagy eperrel kiegészítve az igazi.
- Epres csoki csoda: Ettél már három csokis sütit? Na ez is hasonló, fehér csoki és/vagy tejcsoki és/vagy étcsoki (ízlés szerinti kombinációban) darabokkal megbolondítva, és eperrel fűszerezve. Isteni! Bár tény, hogy azért ez nem a diétás verzió.
- Áfonyás-szőlős: Aszalt vörös áfonyával és friss szőlő szemekkel összekeverve is nagyon klassz.
- Fahéjas-szilvás: Értelem szerűen szilva darabokat és őrölt fahéjat keverek a kásába. Ez a kombináció nálam valahogy mindig karácsony táján jön, igazi kis ünnepi finomság.
És még hosszasan lehetne sorolni! A további ötleteket vagy letesztelt kombinációkat ne tartsátok magatokban, jöhetnek kommentbe.
***
Tetszett? Nézz körül az oldalon, hátha találsz olyat, ami még érdekel!
Kövess Facebookon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!